Expertise

       Expertise

      Prijzen

      Publicaties

      Vermeldingen

Biomimicry & Architectuur

Als biomimicry architect ben ik wars van ego en onderscheid ik me door geen iconische architectuur te willen maken. Dat betekent dat bij mij, net als in de natuur, functie op de eerst plaats staat. Ook als het uiterlijk of de vorm betreft. Mijn opinie is dat als goede architect je uiteindelijk alles 'mooi' kunt maken. Het belangrijkste is dat de architectuur op zoveel mogelijk aspecten inpast in zijn fysieke, sociale en natuurlijke omgeving.

Met de R&D kennis van de natuur wordt het mogelijk alles in balans en binnen een ecosysteem te ontwerpen. Architectuur die functioneert als organisme.


Op dit moment ben ik bezig om een genetische architectuur ontwikkelen. Hierin gaan de mogelijkheden van de huidige technologie samen met de kennis van de natuur en wordt het mogelijk een steeds duurzamere architectuur te laten evolueren.


Biophilia

Biophilia stelt dat dagelijks contact met de natuur essentieel is voor een vitale woon- en werkomgeving. De relatie met de natuur is een menselijke basisbehoefte.

Onderzoek van E.O.Wilson uit 1993 wijst uit dat de natuur stress vermindert, cognitieve functies en creativiteit bevordert en dat het een positieve invloed op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid heeft.

Bijkomend voordeel is dat de relatie de verbintenis tussen mens en plek versterkt. De gebruiker hecht zich aan de ruimte met als resultaat dat deze de ruimte gaat koesteren.

Biophilia betekent letterlijk ‘Love of Life’. Dit uit zich in meer dan alleen een directe visuele connectie met groen. Het gaat ook over daglicht, natuurlijke ventilatie, gebruik van planten om de lucht te zuiveren, indeling van de ruimte, temperatuurbeheersing, luchtvochtigheid, akoestiek, geluid, gezond materiaalgebruik, dagritme, seizoenen, natuurlijke kleuren en hergebruik.


Gastdocent Biomimicry (& Architectuur)

Op Bachelor en Master niveau werk ik regelmatig als gastdocent. Meestal ontwikkel ik daarvoor een specifiek onderwijsproject over biomimicry met een variabele ontwerpopgave.Mocht u interesse hebben in bovenstaande expertises en bent u op zoek naar hoe Biomimicry toe te passen in de ontwerppraktijk dan kan ik u daar over adviseren. Dat kan doormiddel van een consult, een lezing of een toepassingsgerichte workshop.

 FRAAi Architecten


+31 (0)6 48490050


info@fraai-architecten.com


Bezoekadres:

Reitscheweg 37

5232 BX 's-Hertogenbosch


Postadres:

Sluiskeshoeven 58

5244 GP Rosmalen


Webdesign by FRAAi architecten